Soyut WindMill, tarımsal sulama ve evlerin su ihtiyacını karşılamak için, açılmış kuyulardan su çeken rüzgar su pompası üreten bir kuruluş olarak dikkat çekiyor. 1974 yılında kurulan ve mühendislik, enerji, inşaat gibi pek çok sektörde faaliyet gösteren Ankara merkezli Çolak Holding çatısı altında üretimini sürdürüyor. Rüzgar su pompalarının çalışma prensipleri, Soyut WindMill'in teknik özellikleri, avantajları ve tarımsal sulama için rüzgar su pompalarının kullanımı hakkında Çolak Holding A.Ş. Yönetim Kurulu Başkan Yardımcısı Dr. Ali Çolak ile bir söyleşi gerçekleştirdik. İşte rüzgar su pompaları ve Soyut WindMill hakkında merak edilenler.
Merhaba Ali Bey, öncelikle kısa bir genel bilgi olması açısından “Rüzgar Su Pompası Nedir?” anlatabilir misiniz?
Merhabalar bu fırsatı bizlere verdiğiniz için teşekkür ediyorum. Rüzgar su pompaları, rüzgar enerjisi kullanarak su çeken cihazlardır. Bu cihazlar, rüzgarın kinetik enerjisini mekanik enerjiye dönüştürerek yeraltı sularının yüzeye çekilmesini sağlar. Bu sayede tarımsal sulama, içme suyu sağlama ve evlerin su ihtiyacını karşılamak mümkün olabiliyor. Ayrıca hayvanlara su vermek için de kullanılıyor.
Peki bu rüzgar su pompalarının çalışma prensibi nedir?
Rüzgarın gücü, kanatları döndürür ve bu sayede mekanik pompayı çalıştırır. Kanatlar ile elde edilen dairesel hareket, makine dairesinde doğrusal harekete çevrilerek pompaya ait pistonunun aşağı-yukarı hareket etmesiyle suyu basar. Pompa, suyu yeraltından yüzeye çeker. Yüzeye çekilen su depolama tanklarına iletilir veya direkt olarak sulama sistemine aktarılarak kullanıma sunulur.
Rüzgar su pompaları neden tercih edilmelidir? Bu sistemi diğer su pompalarından farklı kılan özellikleri anlatır mısınız?
Rüzgar su pompaları, temiz enerji kullanımıyla çevre dostu bir seçenektir. Ayrıca, elektrik bağımlılığını azaltarak maliyetleri düşürür. Yakıt tüketimi yoktur. Bu yüzden havayı ve çevreyi kirletmez. Enerjide dışa bağımlılığı azaltır. Günümüzde devamlı artan döviz kuru ve petrol fiyatlarından kaynaklı yükselen maliyetleri sıfıra indirir. Düşünsenize elektrik faturası yok, mazot masrafı yok. Özellikle yükselen maliyetler altında ezilen çiftçilerimiz için büyük avantajlar sağlamaktadır. Ayrıca şehre uzak bölgelerde, elektrik şebekesinin ulaşamadığı yerlerde sıklıkla tercih edilmektedir.
Biraz da sizin üretiminiz olan ürünlerden bahsedelim. Soyut WindMill rüzgar su pompasının teknik özellikleri nelerdir?
Öncelikle söylemek isterim ki; hem mühendislik hem de malzeme olarak %100 yerli üretim yapıyoruz. Bu sayede topluma ve ülkemize katkı sağlıyoruz. Soyut WindMill rüzgar su pompası, yüksek verimli kanat tasarımı ve dayanıklı malzemeleriyle fark yaratıyor. Kanatların açı ve eğiminin rüzgar karşısında değişmesini engellemek için; paslanmaz galvanizli çelikler ile kanat levhaları kanat köşebentlerine sabitlenmiştir. Bu tasarım sayesinde 4 m/s gibi çok düşük rüzgar hızlarında bile kanatlar dönerek pompanın çalışması için gerekli torku sağlıyor.
Makine dairesinde kullandığımız iki adet dişli çark sayesinde kanatlardan elde edilen güç 3 kat arttırılarak daha derin su kaynaklarından çekme yapıyor. Gelişmiş kuyruk tasarımı ile farklı yönlerden esen rüzgarı algılayarak kanatları rüzgara doğru çeviriyor. Aynı zamanda çok yüksek rüzgar hızlarında kuyruk otomatik olarak kapanır ve aletin zarar görmesini önler. 120 metre derinliğe kadar ulaşarak suyu yukarı çıkartabiliyoruz.
Ali Bey, sorularımızı cevaplayarak bizleri aydınlattığınız için çok teşekkür ediyoruz. Son olarak eklemek istediğiniz bir şey var mı?
Ben teşekkür ediyorum. Çolak Holding olarak önümüzdeki yıl 50. yılımıza giriyoruz. 50 yıldır yaptığımız gibi %100 yerli imkanlarla geliştirip ürettiğimiz ürünlerle ülkemize ve insanlığa fayda sağlamaya devam edeceğiz. Sürdürülebilir bir gelecek için azimle ve kararlılıkla çalışıyoruz.
Dr. Ali Çolak Hakkında
Soyut Grubu’nun (Çolak Holding A.Ş.) Yönetim Kurulu Başkan Yardımcısıdır. Üniversiteyi Bilkent Ekonomi bölümünde, yüksek lisansını Gazi Maliye bölümünde ve doktorasını Ankara Üniversitesi Siyasal Bilgiler Fakültesi (Mekteb-i Mülkiye) İşletme bölümünde okumuştur. Gazi Üniversitesi’nde 3 yıla yakın bir süre yarı dönemli öğretim görevliliği yapmıştır. Üniversitede finansal yönetim, insan kaynakları yönetimi, girişimcilik ve rekabet edebilirlik dersleri vermiştir. SPK ileri düzey (düzey 3) lisansına sahiptir. Yurt içi ve yurt dışında birçok girişim sermayesi yatırımında aktif görev almış ve bu alanda akademik çalışmalar-makaleler yayınlamıştır. Dr. Ali Çolak, on-shore ve off-shore rüzgar enerjisi projelerinin finansmanı (proje finansmanı), temiz teknoloji (cleantech) ve fintech girişimlerinin private equity (özel sermaye) ve girişim sermayesi (venture capital) yatırımlarıyla finanse edilmesi konularında özellikle ABD ve Türkiye’de çok tecrübelidir. Merkezi New York'da bulunan Dünya Ticaret Merkezleri Birliği'nin Ankara-Türkiye'deki lisanslı temsilcisi olan WTC Ankara’da 2001 yılından beri görev almaktadır ve şu anda da WTC Ankara’nın Başkan Yardımcısı’dır. Lösemi Lenfoma Miyelom Derneği üyesidir ve birçok sivil toplum örgütünde aktif görevlerde bulunmaktadır. İleri derecede İngilizce bilen Dr. Ali Çolak, evli ve 2 çocuk babasıdır.
GÜNDEM
19 gün önceGÜNDEM
19 gün önceGÜNDEM
20 gün önceGÜNDEM
20 gün önceGÜNDEM
20 gün önceGÜNDEM
21 gün önceGÜNDEM
21 gün önce